Horze Guide

3-trins guide til køb af ridestøvler


Et godt par ridestøvler kan få dit ridetøj til at virke poleret og stilet. Tilmed er det til nogle konkurrencer påkrævet og en nødvendighed, at bære støvler. Her følger lidt råd til hvilke overvejelser du bør gøre dig når du køber et par ridestøvler.

 1. Beslut hvilken slags støvle du behøver

  Før du begynder at kigge efter ridestøvler på udsalg bør du beslutte dig for hvilken slags ridestøvle du har brug for. Ridestøvler kan deles op i to stilarter: felt-og dressurstøvler. Feltstøvler har snørebånd foran på støvlen og bliver typisk brugt ved Engelske dicipliner som jagter, spring og hunter- og flatklasser. Dressurstøvler, på den anden side, har ikke snørebånd og bliver typisk brugt af dressurryttere.

 2. Beslut hvilke funktioner du ønsker

  Ridestøvler har mange forskellige design og hermed også funktioner. Nogle har en speciel komfort teknologi I solen, der gør lange dage på fødderne mere behagelige. Næsten alle ridestøvler har efterhånden en lang lynlås bagpå, hvilket fjerner behovet for at være to om at trække ridestøvlen af, samt at det gør dem lettere at tage af og på.

  Du bør også bemærke en variation i design og mulighederne der tilbydes af de forskellige mærker og stilarter. Traditionelle ridestøvler er helt sorte, men i dag er både farvede syninger og snørebånd blevet populære. Før du vælger din ridestøvle skal du være opmærksom på de forventninger og standarder din ride disciplin udstikker. Et eksempel kan være ridestøvler med farvede syninger som er populære i ridebanespringningens verden, men ikke er godkendt eller velset i dressurens verden. Du bør være sikker på, at uanset hvilken ridestøvle du vælger, skal den være i overensstemmelse med din ride disciplin.

 3. Bestem din skostørrelse

  Når du har fundet et par ridestøvler du kan lide, må du herefter bestemme den rigtige størrelse. Ridestøvler kræver desuden at du har forskellige mål af fod og underben. Din støvlestørrelse bør være den samme som din almindelige skostørrelse eller din skostørrelse i jodhpurs.

  Din lægvidde er et vigtigt mål, da det afgør hvor stramt din ridestøvle kan passe om din læg. Til at bestemme din lægvidde skal du bruge et målebånd og måle det mest vide sted på din læg. Når du måler er det vigtigt at du sidder ned og har både ridebukser og strømper på. Du bør evt. bede en anden om hjælp for at sikre at I får det samme mål. Sammenlign din lægvidde med den størrelsesguide der oplyses af det mærke, som du vil købe støvlen fra. Mange producenter tilbyder flere lægstørrelser; typisk rangerende fra smal til ekstra vid.

  Det sidste mål du vil have brug for er højden på din læg. Imens du sidder ned, måler du fra bunden af din hæl og op til knæhasen. Dette mål indikerer hvor høj eller lav din støvle bør være for at passe dit ben. Når du rider dine ridestøvler til, vil de med tiden blive blødere og falde en smule sammen; også kaldet ’at sætte sig’. Derfor anbefales det at tilføje 2 cm til målet af højden på din læg. Igen bør du sammenligne dine mål med størrelsesguiden fra producenten.

Et par ridestøvler af god kvalitet vil holde i mange år og få dig til, at se godt ud på din hest.