Horze Guide

Sådan behandler du sur stråle


Sur stråle er en forrådnelse af strålehornet i strålen og forekommer typisk i fugtige og våde årstider; som efterår og vinter. Hvis hesten står opstaldet i en fugtig og uhygiejnisk stald, vil sur stråle sandsynligvis opstå. Det er ildelugtende og kan identificeres som en lugt af dårlige løg. Det kan kendes ved at hornet bliver sort og foruden dårlig lugt går i opløsning. Ved en dybere forrådnelse kan der opstå betændelse i læderhuden, hvorved en hovbyld vil kunne tage form. Hvis sur stråle behandles hurtigt og effektivt vil det være nemmere at komme af med, men hvis ikke vil det være sværere at behandle og det kan tage op til flere uger før strålen er under kontrol.

Følgende er forskellige måder at forebygge infektionen på:

  • Fold/Opstaldning: Vær opmærksom på at forholdene i stalden/boksene er så tørre og velstrøede som muligt, og at mængden af mudder på folden er minimal. Jo mindre areal hestene bevæger sig på, jo større vil risikoen for mudder være og derved også risikoen for at tabe en sko eller opstart af en infektion som sur stråle. Det kan desuden være effektivt at fordele grus i hestenes udeskur, for at nedbringe våde forhold. Under meget våde forhold kan det også være en mulighed, at hesten kommer på stald for at hovene kan tørre op.
  • At sørge for regelmæssig beskæring, vil holde din hests hove sunde og i balance.
  • Når du rider på din hest og med hvert et skridt den tager, udvider og sammentrækker hoven sig for at skidt og mudder falder ud af hoven igen. Ved at ride din hest vedligeholder du både formen og sørger for at hestens hove forbliver sunde.
  • Ved at holde din stald og fold rene og fri for gødning, samt urin vil det hjælpe med at reducere risikoen for sur stråle.
  • Sørg for at rense alle hove regelmæssigt med en hovrenser og reducer yderligere risikioen for sur stråle.
  • Using a homemade remedy, Thrush Buster, and there are other types of medicines that can help remove thrush from your horse’s hooves.