Horze Guide

Valg af rigtigt dækken til hesten


Uanset om du lige har fuldklippet din hest eller bare ønsker at give den et ekstra beskyttende lag i det barske vintervejr, er det vigtigt at vælge det rigtige dækken.

Når du har fuldklippet din hest skal du huske, at du har fjernet hestens eneste beskyttelse mod kulde, vind og regn. Hesten har brug for vinterpels eller en erstatning som beskytter mod vejret. Du skal være parat til altid at have et dækken på hesten som en base, hvis du fuldklipper den. En god tommelfingerregel er at bruge 13ºC som temperaturgrænse. Uanset om det er dag eller nat, skal hesten bruge dækken når temperaturen er under 13ºC. Hvis temperaturen jævnligt falder til frysepunktet skal hesten også bruge hætte og eventuelt et ekstra dækken. Hvis det regner skal være en klippet hest stå indendørs eller i et skærmet område.

Valg af dækken er vigtigt. Vælg et dækken som er varmt nok, er behageligt for hesten og som ikke gnaver eller falder af. Det sikreste dækken er et med snorer bagved. Snorene forhindrer dækkenet i at glide af når hesten lægger sig ned eller ruller rundt.

Hvis hesten står ude hele sommeren, bør du vælge et dækken, der kan modstå forskellige vejrforhold og forskellige aktiviteter som løb, rulning og leg med andre heste. Dækkenet bør også være vandtæt. Efterlad aldrig en klippet hest eller bare en hest, for den sags skyld, ude i regnen med et dækken der ikke er vandtæt. Lad heller ikke hesten gå ude i indhegningen eller på marken med en hætte. Brug af hætter er af sikkerhedsmæssige årsager kun anbefalet i stalden.

Hvis hesten står i stalden har du flere alternativer med hensyn til valg af dækken. Du bør vælge et dækken som holder hesten varm i forhold til temperaturen i stalden. I koldere klima kan det være smart, at bruge ét dækken om dagen og skifte til et mere egnet om natten, eller lægge et ekstra henover når temperaturen falder.

Dækkenet er dimensioneret efter hestens mål fra midt på brystkassen, videre langs siden til hestens bagdel. Halsen på dækkenet skal dække manken. Hvis dækkenet glider bagud fra manken mod ryggen, er dækkenet for stort til hesten. Det bør også være muligt at lukke det tæt og sikkert ved bringen.

Det er vigtigt at hesten er ren under dækkenet. Inden du tager dækkenet på hesten, skal den først ordnes grundigt. Hvis hesten er støvet og beskidt før dækkenet lægges på, kommer det til at klø og være ubehageligt for hesten. Det er også vigtigt at dækkenet er rent og i god stand.

Fordi fuldklippede heste ofte lider af tør hud, er det vigtigt at bruge fugtighedsgivende plejeprodukter af høj kvalitet. Brug ikke produkter der reducerer hudens naturlige olier. COWBOY MAGIC ® ROSEWATER SHAMPOO indeholder balsam og panthenol som giver næring og fugt til hud og hår. COWBOY MAGIC ® DEMINERALIZER ™ CONDITIONER balsam kan bruges lige fra flasken eller fortyndet i 20 dele vand til 1 del balsam. Når dette masseres ind i håret (også kortklippet pels), løsner håret op og alle slags mineraler og kemiske stoffer opløses. Den indeholder også proteiner og panthenol, som trænger ind i huden og håret. Ved at tilføre nok fugtighed til hestens hud og pels, bidrager det også til at reducere statisk elektricitet om vinteren.

En fordel ved at fuldklippe hesten er, at den tørrer hurtigere efter vask. Brug så varmt vand som muligt, og brug aldrig iskoldt vand. Efter badning bør du skrabe så meget vand som muligt væk og derefter tørres resten med håndklæde. Derefter kan du lade hesten stå i solen, hvis det er varmt nok. Du kan også give hesten et fleecedækken på, som suger fugten til sig og holder hesten varm mens den tørrer.

Tag dækkenet af og på rigtigt og sikkert.

At tage dækkenet af og på kan gøres forkert og rigtigt. Det ved alle som har oplevet konsekvenserne af at gøre det forkert.

Når du lægger dækkenet på, skal du altid begynde forfra.

Sørg for at dækkenet er foldet korrekt med gjordene ovenpå.

Læg forsigtigt dækkenet på hestens ryg. Når dækkenet ligger rigtigt, lukker du spænderne foran ved hestens bringe (brystet).

Derefter lægger du krydsgjordene ned under bugen og fastgør dem.

Du skal kunne få en hånd ind mellem hestens bug og krydsgjorden.

Gjordene må heller ikke være for slappe, så dækkenet glider til siden og hesten træder det af.

Hvis du bruger løs gjord, skal den være elastisk og så stram at den ikke glider bagud mod lysken.

Til sidst fastgør du stropperne bagest. Husk også at spænde den rem der går under halen.

Begynd altid bagerst når du skal tage dækkenet af. Åbn de remme der går rundt om hestens bagben og under halen.

Derefter åbner du krydsgjordene som går under bugen, og en eventuel løs gjord eller elastikgjord.

Læg så gjordene henover hestens ryg. Så lukker du spænderne ved hestens bringe op.

Tag fat i den bageste del af dækkenet og fold det op på den forreste del.

Til sidst tager du forsigtigt dækkenet af.

Det er særlig vigtigt at du tjekker at alle gjorde og remme er åbnet, inden du tager dækkenet af.

Hesten kan gå i panik hvis dækkenet fx bliver siddende omkring bagbenene.

Køb hestedækken nu!