Horze Guide

Hvilken gjord passer bedst til min hest?


Der findes overordnet to typer gjorde. Lange gjorde og korte gjorde. Hvilken type du bør vælge afhænger af længden på sadlens stropper. De fleste springsadler og kombinerede sadler har korte gjordstropper, hvorfor du her vil have brug for en lang gjord. Undtagelse: Kombinerede sadler med fokus på dressur. Dressursadler har lange sadelklapper og lange gjordstropper, så du er nødt til at bruge en kort gjord, også kaldet en dressurgjord.

Standard Sadeljord

I denne kategori finder vi lige sadelgjorde. Disse er generelt egnede til heste som ikke er meget følsomme i gjordområdet eller har problemer med eksempelvis hård hud.

Anatomisk formede gjorde

Disse gjorde har små udskæringer i området omkring albuerne, så hesten får optimal bevægelsesfrihed til forbenene. De kan også være lidt bredere på midten således at trykket bliver spredt over hele gjordens længde.

Gjorde med specielle egenskaber

I denne kategori finder man blandt andet gjorde med plade, som bruges i spring og eventing. Disse heste kan få sår på bugen fra skosømmene på forbenene når de springer. En anden detalje på disse gjorde er et ekstra spænde på midten af pladen, til fastgørelse af hjælpetøjler og fortøj. Disse spænder kan også tages af.

Nylongjorde

Nylon er et meget solidt og holdbart materiale som også er let at vedligeholde. Det er imidlertid ikke så velegnet til følsomme heste, idet gjorden kan gnave og forårsage sår under hestens mave når den sveder.

Neoprengjorde

Neopren er et meget blødt og fleksibelt materiale som er velegnet til følsomme heste. Selv når hesten sveder bevares den blød og glat. Den er også nem at holde ren.

Lædergjorde

Læder er et naturprodukt som kræver meget vedligeholdelse. Det bør blive rengjort dagligt, og ekstra grundigt med nogle ugers mellemrum. Man bør anvende sadelsæbe og læderbalsam for at give læderet en god holdbarhed. Til gengæld er læder helt unikt når det gælder komfort, holdbarhed og følsomme heste.

Gjorde med lammeskind

Dette bruges især til følsomme heste. Både når det gælder tryk og friktion kan lammeskind mindske problemerne. Man kan få lammeskind både som et betræk der trækkes over gjorden eller direkte fastgøre det til den. Fordelen ved betrækket er at det kan vaskes separat. Fordelen ved en beskytter som er fastgjort er, at den ikke kan dreje rundt og dermed minimerer risikoen for hudirritationer.